Reminder
!
Reminder
!
ABB上海办公室
ABB Shanghai Office
空间 现代办公空间 3304 7 2017-07-07
Like(4) Favor(3)
Details
Chinese / English
作品简述
ABB上海的办公室是ABB在丰盛创建大厦内新租的一层半作为办公空间的项目。该项目分为5层全层和16层半层。项目需要容纳约250个工位以及附属功能如有前台,会议室,茶水间,hotline室、展示室和储藏室。最重要的是把ABB整个公司理念和成都的特点融入到这个办公室。 基于ABB在中国的快速扩张,传统的工作模式已经不能满足需求,因此,一个新的办公室工作场所和新的设计应运而生。该项目将采用这种新的工作模式,为今后ABB的发展展现出一种新的企业形象。ABB上海的办公室设计是一种全新的比较自由的工作模式被采用,即选用尽量少的行政,人力资源和财务人员的固定席位来支持几乎全部的员工需求。在这样的安排下的空间效率可提高到150-200 %。
用户价值
功能创新:该建筑特殊的椭圆形状使长方形的工作站在排布时产生困难,如何在1.5层楼内将所有的部门合理排布并不是一件容易的任务,通过将员工工作站沿窗边布置,使员工最大限度的享受到阳光成为ABB新的思考方向 办公区域分为移动和固定两个区域,大多数移动工作站组件位于前面的区域,而固定的工作站是在办公室的内部区域。是为了方便员工使用,同时也确保办公室管理人员和财务人员的隐私。 前台设计一个能够显示ABB在节能行业成就的大图像背景,接待台设计成线条型来欢迎每个人,白色和黑色大理石给人以清晰和专业的感觉。沿着走廊,则设计一个是通向会议室和办公室的历史墙。 情感连接:休息区位于中央核心区,在这里人们可以休息、聊天,促进员工之间的情感交流。短暂的、同事之间的自发会议可以在这里举行。此外,还设计了个人工作的电话间。在电话间里,人们可以进行私人电话会议,这里设计了不同颜色的吸声织物面板用来吸音,能够使每个身在其中的人感受舒适。 审美:选用的颜色不仅能给人带来巨大的视觉冲击,还能给员工带来精神上的影响。色彩斑斓的环境,为大家提供了一种放松和充满活力的氛围,也可刺激工作动力,从而提高工作效率。 职员可在咖啡/茶区碰面和交谈,进行简短自发的讨论,鼓励大家融成一体。咖啡/茶区有沙发,特色椅子,不同需要提供不同的座位/工作环境。
商业表现
在过去,是每个办公室的工作人员有一个固定的工作台,然而,这种工作场所模式已经不能满足行业发展需求。因此,一种全新的比较自由的工作模式被采用,即选用尽量少的行政,人力资源和财务人员的固定席位来支持几乎全部的员工需求。在这样的安排下的空间效率可提高到150-200 %。一些多余的空间设计成专门的公共领域,如休息区、项目室和电话房等具有独特设计特点的区域。
社会影响
交流是现今新办公室最重要的组织特点。尽管个人的工作在任何地方都能做到,但是信息和专业知识的交流仍然是寻找解决复杂问题和学习新知识的重要手段。通过建立提升私人空间的需要,创造积极愉快的氛围环境来增进集体的智慧和热情。 多样的空间包括个人,群组和开放的办公室及多功能区。咖啡/茶休息区的颜色采用生动的氛围,鲜艳色调的黄绿色提升了空间品质,创造充满活力的空间感觉。除了这些明亮色彩,整个办公室都由中性色调(白色墙壁和灰色地毯)构成。
团队组织
该项目从立项到完工期间共有3位全职职人员参与,分别负责装饰设计、机电设计及设计总监的整体规划协调。装饰设计在项目立项之初就开始跟进,提供设计方案与客户进行实时沟通联系,以便快速进入施工阶段。在设计之初会先提供概念设计供客户选择,来确定客户的装修意向,然后会紧跟着作出3D效果图及找出所用装修材料,方便客户更直观的看到装修效果,平面布局也会同时作出调整,使之更加完善的保证客户需求及在使用时的便捷性;机电设计紧跟装饰设计,在保证办公室美观舒适的情况下,给办公室作出最佳的运行系统;在施工当中会在现场全程跟进以便随时发现问题并得到有效解决;在整个过程当中起到引导及整体把控的作用,使整个项目能有条不紊的进行,确保项目能按时完工、保证美观及质量。
流程方法
1. 该项目装修设计共800万元,历4个月投入使用。 2. ABB Shanghai新办公室装修工程的室内设计全部由DPWT室内设计组完成。 3. 办公室的具体设计流程如下: 1) 现场勘察及与业主沟通:DPWT人员通过施工现场的勘察,了解了现场的情况。通过与业主的沟通,了解业主的需求,为设计构想做准备。由于是改造项目,布局设计和机电设计还要同时兼顾现场情况。 2) 平面图与效果图制作:DPWT室内设计组根据现场勘察和与业主沟通的结果,先进行了平面图和效果图的制作,在内部评审完毕后,提交给业主审核,在与业主多次沟通后,得到了业主的认可。 3) 施工图的制作和装修材料的选择:根据业主认可的平面和效果图,制作施工图;由于业主的预算资金有限,室内设计组在材料的选择上下了很大的功夫,在满足设计效果的基础上,选择环保的材料,因为是分期分批施工,完成后会马上投入使用,且工地旁边都是办公区域。 4) 施工阶段:DPWT在此阶段,积极配合施工单位,对现场发生的有关设计方面的事情,及时解决。每周召开工程例会,发表进度报告,按现场实际情况及时更新设计图纸。 5) 竣工及投入使用:工程顺利竣工,装修效果达到了预期,投入使用时,得到了顾客的认可。
项目投入
该项目从立项到竣工总共花费时间4个月左右,从项目的现场勘查,到设计阶段的与客户多次沟通确认,再到项目的施工及竣工验收,我司人员一直保持着与客户沟通的即时性。这次项目的时间紧任务重,最终仍能按期完成,并得到客户的肯定,足以说明我们是一个非常成熟的设计团队。
达成情况
1. 该项目完工后,业主对装修效果、设备性能、环保、安全、工期控制等给予了充分的肯定和赞许。非常希望能再有机会与DPWT合作,已将DPWT纳入业主公司的金牌供应商名录。 2. 该项目的成功,为DPWT和ABB将来的进一步合作做了很好的铺垫,DPWT与业主结下了非常牢固的合作关系和友谊。 3. 该项目的设计效果,在业界起到了很好的广告效益,DPWT的出色工作能力也给业主的客户留下了非常良好的印象。为DPWT在与其他公司合作的项目上提供了潜在商机。
Project Description
ABB, as one of the most Avant grant energy saving technological companies in the world, has extended its footprint in china in the past several decades. This is a new office interior project Shanghai which is the most prosperous areas in China. Upon the rapid expansion of ABB business in China, the traditional ABB workplace model is already cannot cater for the needs for the expanded headcounts and the spatial requirement, therefore, a new type of new office workplace model and design is expected. The project would like to adopt this new workplace model into the office and manifest a new corporate image to ABB for the next decades. In the past, each office staff usually has a fixed working station in normal office environment. However, this kind of workplace model is already cannot cater for the industry development. Hence a free seating working system, with limited fixed seats for admin, HR and finance staff, is supposed for nearly all staff. The spatial efficiency under this arrangement can increase up to 150-200% (that is only half to 75% of the existing office space is needed for workstation area). Under this design layout, some surplus spaces are dedicated to some public area like breakout areas, project rooms and telephone booths which all have unique design character. Besides focusing on the flexibility and cost efficiency, the office design needs to develop a tool for strengthening the brand on a broader base by maintaining a high design profile. The corporate brand should permeate every aspect of the building interiors including reception, canteen, meeting room and internal office to display the energetic and dynamic atmosphere of ABB office, and also highlights its characteristic lively modern image.
User Value
The building is in an elliptical shape marking the rectangular workstation difficult to cope with the curvature space. the allocation of the internal departments within the 1.5 floors is not an easy task, the idea by dedicating the staff workstation along the window side to allow maximum daylight penetration is brought forward for ABB to consider. Spatial planning The whole office working area is divided into two zones- mobile and fixed. The mobile workstations, the majority components, are located at the front area while the fixed workstations are at the inner zone of the office. The purpose is for the convenience for the staff and also ensuring privacy for the admin and finance staff. Multiplicities of spatial structures including individual, group, and open-scheme office and multi-purpose areas to work together in a variety of methods are realized and arranged in a flexible configuration. Reception A large image showing ABB’s achievement in the energy saving industry is elected as the backdrop for the reception counter to anchor a visually impact to all visitors. The reception counter is designed in a linear clear console to welcome everyone. The white and black marble project a clear and professional image. By the history wall along the corridors, one is lead towards the conference room and internal office. Breakout area is located at the different corner area where people can meet, chat and encourage having social integration among the staff. Short, spontaneous meetings among colleagues can be held here, which provides a relaxed and inviting environment. There are sofa, stools, meeting tables which provide different seating/working environment for various needs, besides these public areas, phone booth for individual working is also designed. People can have private tele-meeting in the phone booth and have a more silent working area in reading room where mobile phone conversation is prohibited here. Sound absorption fabric panel with different color accent is designed to these phone booths to give identity and freshness to every participant. The color not just deliver a great visual impact but also have a mental influence to staff. The colorful environmental has provide a relaxing and energetic ambience which can let stimulate the working momentum and thus increase the productivity. Coffee/tea area is the central core area where people can meet, chat and encourage having social integration among the staff. Short, spontaneous meetings among colleagues can be held here, which provides a relaxed and inviting environment. There are sofas; designer chairs in coffee/tea area which provide different seating/working environment for various needs, besides these public areas, some private area like project room and phone booth are designed for individual working. People can have private tele-meeting in the phone booth and have a more silent working area in project room where mobile phone conversation is prohibited here.
Business Performance
The productivity of such new concept office raised 50% by adopting such flexible seat arrangement. All people have a more free working pattern. The expense on the rent and fixed office facility will drop accordingly. This increase the competitive edge when compare with other similar business.
Social Impact
Communication is the most important organized aspect for new offices nowadays. Although individual work can be executed anywhere, the exchange of information and know-how remain an essential means of finding solutions to complicated problems and learning new knowledge. The collective intelligence and enthusiasm can be promoted by establishing an environment to promote the need of private space and creating a positive and pleasant atmosphere. Multiplicities of spatial structures include individual, group, and open-scheme office and multi-purpose areas to work together in a variety of methods and in flexible configurations. Colors are employed to project a vivid ambience in the coffee/tea breakout area, in which vibrant tone colors such as lime to enhance the spatial quality and create a high-energy feel. Other than this bright color, the overall office is composed of a neutral tone of monochrome (white wall and grey carpet).
Team Structure
The project is in charged by three core teams including interior, E/M and QS. In the beginning, the design team will work closely with client to provide options of layout, 3D rendering, material sample to settle the design proposal. Once confirmation is granted, the project management team will work with E/M engineers and QS to have construction drawing and quotation for client approval. During construction stage, designer and engineer will closely monitor the project progress to ensure due completion. Regular and ad-hoc meeting will arrange to ensure good communication to solve site problem.
Flow
1. The construction fee is 8 million with 4-month construction time 2. The interior fitting out part of the ABB Shanghai Office is designed by DPWT Design Ltd. 3. The design process of the office is as follows: 1) Site inspection and discussion with client: DPWT carry out site inspection to have an understanding of site condition. Communication with the client to understand their needs and prepare the onwards design concept. 2) Layout plans and renderings: According to the result of site survey and the communication with the client, DPWT then prepare the drawings and renderings with internal review. The final confirmation is granted after around 3-4 presentations. 3) Construction drawings and selection of materials: the construction drawing was prepared after the approval of layout plans and renderings by client. 4) Phasing of construction: regular site inspection is conducted in weekly basis 5) Completion of construction and opening: the final outcome receives a very positive feedback from client.
Project Investment
The project inception to completion is in an extremely tight schedule of 4 months. During this period, numerous meeting, presentation and discussion are carried out at the same among designer, engineer, client and other vendor including furniture, carpet, security. The due completion of this project is a strong evidence of a well-organized project and design team.
Project Achievements
1. The final outcome of this project receives a very positive feedback from client and the other ABB office in different locations in China adopted this new type of workplace model. 2. The success of this project not only enhances DPWT's status in the client side, but also underpinning a good cooperation foundation between the two parties in the future. 3. The design effect of this project, not only acts as an advertising project to showcase DPWT design ability, but also provides the potential business opportunities for DPWT in joint projects with other companies
Comment

User Name

Replied: {{ commentsMention }}

{{ item.email }} {{ moment(item.meta.createAt).format('YYYY-MM-DD HH:mm:ss') }}

Replied: {{ item.mentioned }} {{ item.content }}

Reply
Page {{commentsCurrent}} / {{Math.ceil(commentsCount/12)}} Pages Previous Next Go
Designer
DPWT Design Ltd
北京
arthur@dp-wt.com
010-6426 5562
Relevant
江苏南通三建苏州设计研究院07-19
空间办公空间 2883
Reminder
!
Share