Reminder
!
Reminder
!
香港树仁大学
HONG KONG SHUE YAN UNIVERSITY BIG DATA CENTRE
智能数码类 高科技空间 1016 0 2020-12-23
Like(0) Favor(0)
Details
Chinese / English
作品简述
背景 香港是亚洲提供最佳高等教育的城市之一。香港8所大学一直为本地和外国留学生提供各种教育课程。 香港树仁大学是香港第一所私立大学,也是历史悠久的教育机构之一,自一九七一年起成立学院以来(香港树仁学院),至二零零六年获认可为大学,树仁大学从不间断地促进研究中创新和多方面的跨学科合作,以鼓励来自不同学科,学术界,工业界和公共部门的学者之间进行开放和建设性的对话。 进入21世纪,科技成为我们日常生活的重要组成部分,不断改变着我们的日常生活方式。我们都生活在一个手机、大数据技术的世界。在不久的将来,机器人和自动化工业的发展将会加快,机器人必将承担我们大部分的工作。因此,香港树仁大学的目标是提供一个大数据中心,为新一代的机器人发展提供技术和学习研究,以适应新科技发展趋势。 主要概要 大学是我们下一代的摇篮。学习对青少年应该是有趣且有吸引力的。为迎接21世纪的新技术,学校致力于为大数据、虚拟现实和机器人产业提供了更好的研究和教学设施,并在这一全球技术趋势中注入了新的动态研究领域。 大数据中心的主要功能包括 -集教、学、研于一体的大数据实验室 -机器人实验室提供对人类工作性质影响的实验研究和探索 -虚拟现实洞穴实验室模仿科学研究并探索不同日常生活领域的技术进步 香港树仁大学要求在这个新科技时代建立一个尖端、前瞻性和网络感的大数据中心,提供一个完全高科技的形象。
用户价值
大数据中心 该设计为大数据中心提供了一个高科技、网络外观和前卫的解决方案。整个设计需要保持一致,才能对每一位访客产生强烈的影响,以下是主要的成功区域 大堂 大堂,作为人们进入中心的第一个起点,给每一位到访的客人一种前卫印象。正对着电梯的标志墙接用花岗岩石砌成立体三角形图案,并延伸到天花板上,再以LED灯分隔出三角图案,进一步增强了网络感和高科技感。混合着石膏天花板面及穿孔隔音板和石膏板,紧密呼应现有的地砖。整个空间成为一个平衡的立体图案,和谐地联系在一起。在电梯大堂的墙上,安装了带有隐藏LED的穿孔金属板,巧妙把管道门掩盖着。整个设计采用单一的颜色,并与不锈钢和白色金属配线面板混合,给人一种永恒的设计。 走廊 通向电梯大堂的走廊是连接各个功能房间的公共区域,也是展示网络感觉的重要场所。设计试图通过在这个连续的立体图案墙中加入不规则的空间来彰显如此重要的区域。天花板大部分被石膏板覆盖,籍此掩盖了现有的机电管道,只有部分管道暴露在外面,与白色的扁平天花板形成对比。 LED照明以锯齿形设计,创造出有趣的空间。 于每个入口,都安装了蓝色LED照明灯以显示过渡空间。 区分传统走廊设计是一种有趣而又网络化的设计。 大数据室 它作为研究和学习中心,有32个学习座位和毗邻的服务器机架数据室。大数据室采用开放式天花板,给人通风、开放的感觉。1500mm长的LED灯管随意悬挂在天花板上,带出自由而艺术的配置。绿色壁龛是为了突出教授的平台而设计的。在面向所有学生的墙上设计了全高写字板柜。通过安装全高玻璃面板,来减少服务器机房与大数据机房的隔离感。 如果需要任何维修工作,电动窗帘可以垂下以保持私密性。 整个服务器机房被涂成鲜艳的橙色,以增补大数据室中的绿色。 VR洞穴 这个房间主要分为两个区域。前面靠近入口的部分是供教学之用的讲台。内部则是有技术支持的体验VR洞穴。前段部分设计了一个白色喷漆的不规则平台。学生可在此自由讨论,举行研讨会、学习或研讨会等活动。此处采用特别设计的照明LED灯弯曲成向心图案的弯曲形状。在分隔白色讲台的黑色窗帘后面,设有3米高的虚拟现实室。 学生可以通过戴护目镜来体验虚拟游览,因此该区域光线最小,形成一个黑暗环境。 机器人实验室 考虑到不可预见的变化和演变,该房间采用了更为通用的设计方法。设计采用六边形照明,随机悬挂在天花板上,墙面贴白色玻璃板,地面铺上灰色PVC地板。简约的环境使其成为进行机器人技术实验研究的理想场所。
商业表现
大数据中心为提供坚实的虚拟现实基础教学课程和大学的机器人开发以及在大学中建立新的学习部门奠定了重要基础,不仅吸引了本地学生,而且吸引了来自中国和亚太地区的海外青少年。 这可以拓宽大学的课程,并为年轻人提供更多的学习选择。
社会影响
大数据为学术界和产业界的合作提供了一个良好的平台,为这一新技术的发展奠定了良好的基础。中心将主办和邀请国内外有资质的学者进行研讨会、交流和座谈会。这将为这一新技术的发展注入新的动力。同时,所有的学生/研究生都为这个行业提供了巨大的工作/研究力量。
团队组织
该项目从立项到完工期间共有3位全职职人员参与,分别负责装饰设计、项目经理及设计总监的整体规划协调。装饰设计在项目立项之初就开始跟进,提供设计方案与客户进行实时沟通联系,以便快速进入施工阶段。在设计之初会先提供概念设计供客户选择,来确定客户的装修意向,然后会紧跟着作出3D效果图及找出所用装修材料,方便客户更直观的看到装修效果,平面布局也会同时作出调整,使之更加完善的保证客户需求及在使用时的便捷性;机电设计紧跟装饰设计,在保证办公室美观舒适的情况下,给办公室作出最佳的运行系统;在施工当中项目经理会在现场全程跟进以便随时发现问题并得到有效解决;项目总监会在整个过程当中起到引导及整体把控的作用,使整个项目能有条不紊的进行,确保项目能按时完工、保证美观及质量。
流程方法
1. 该项目装修设计预算是1200万至1300万港元。 2. 香港树仁大学装修工程的室内设计由DPWT室内设计组完成。 3. 办公室的具体设计流程如下: 1) 现场勘察及与业主沟通:DPWT人员通过施工现场的勘察,了解了现场的情况。通过与业主的沟通,了解业主的需求,为设计构想做准备。由于是改造项目,布局设计和机电设计还要同时兼顾现场情况。 2) 平面图与效果图制作:DPWT室内设计组根据现场勘察和与业主沟通的结果,先进行了平面图和效果图的制作,在内部评审完毕后,提交给业主审核,在与业主多次沟通后,得到了业主的认可。 3) 施工图的制作和装修材料的选择:根据业主认可的平面和效果图,制作施工图;由于业主的预算资金有限,室内设计组在材料的选择上下了很大的功夫,在满足设计效果的基础上,选择环保的材料,因为是分期分批施工,完成后会马上投入使用,且工地旁边都是办公区域。 4) 施工阶段:DPWT在此阶段,积极配合施工单位,对现场发生的有关设计方面的事情,及时解决。每周召开工程例会,发表进度报告,按现场实际情况及时更新设计图纸。 5) 竣工及投入使用:工程顺利竣工,装修效果达到了预期,投入使用时,得到了顾客的认可。
项目投入
议定的预算是1200万至1300万港元。支出主要集中在室内工作和家具上。
达成情况
1. 该项目完工后,业主对装修效果、设备性能、环保、安全、工期控制等给予了充分的肯定和赞许。双方继续合作的成功,为DPWT和树仁学院将来的长期合作做了很好的铺垫,DPWT与业主结下了非常牢固的合作关系和友谊。 2. 该项目的设计效果,在业界起到了很好的广告效益,DPWT的出色工作能力也给业主的客户留下了非常良好的印象。为DPWT在与其他公司合作的项目上提供了潜在商机。 3. 同时业主表示随着为其他更多的客户公司服务,这些更多成功的合作项目经验也得到更多的体现与认可。并希望双方以后有更满意的合作,期待DPWT继续为他们提供优质的设计及施工服务。
Project Description
The Background Hong Kong is one of the cities in Asia providing the best tertiary education with totally 8 universities rendering various educational programs to the local and foreign students. Hong Kong Shue Yan University (HKSYU), one of the long-established educational institutes, is set up as a college (Hong Kong Shue Yan College) since 1971 and is accredited as a University in 2006. It is the first private university in Hong Kong which aims to promote innovative and multifaceted interdisciplinary collaboration in research to encourage open and constructive dialogue between academics from various disciplines, academics, industry and the public sector. Stepping into the 21st Century, technology becomes the vital part in our daily life and constantly changing our daily living mode. We are all living in a mobile phone, big data technology world. In the near future, robotic and automatic industrial development will speed up and robot will certainly take up most of our working task. Therefore, HKSYU targets to provide a Big Data Centre to provide technological and robotic development research and learning to embrace this technological trend for our new generation. Chief Brief University is the cradle for our next generation. Study should be fun and attractive to the teenager. To embrace the new technology in the 21st Century, the University aims to deliver a good provision of study and learning environment for the Big Data, Virtual Reality (VR) and Robotic industry for a better research and teaching facility and injects new dynamic study areas in this global technological trend. The main functions of the Big Data Centre involve the following -Big Data laboratory with teaching, learning and research study -Robotic Lab to provide the experimental research and exploration on the impact to human working nature -Virtual Reality Cave Lab to imitate the scientific research and explore the technological advancement in different daily life field HKSYU request a cutting edge, forward looking and cyber feel Big Data Centre which provide a totally Hi-Tech image in this new technology era.
User Value
Big Data Centre The design fosters a high tech, cyber look and Avant-grade solution to the Big Data Centre. The whole design needs to be consistent to have a strong impact to every visitor and the below is the main successful area. Lobby The lobby, being the first arrival place where people get into the centre, aims to project an Avant-grade and cyber impression imprint to every visitor. The logo wall which facing the lift is designed with a 3D triangular pattern in reconstitute granite stone. The cyber and hi-tech feeling is further enhanced by extending such pattern to the ceiling with LED as the pattern divider. The ceiling panels are mixed with perforated acoustic board and gypsum board to echo the existing floor tile pattern. The whole space becomes a balance setting three dimensionally and tie together harmoniously. On the lift lobby wall, perforated metal panel with concealed LED are installed to hide the existing services duct door. Monotone colour is adopted and mixed with stainless steel logo and white metal wiring panel to give a timeless design. Corridor The corridor leading from the lift lobby is the common area connecting various functional rooms and serve as an important area to showcase a cyber feeling. The design tries to celebrate such important area by inputting an irregular spatial articulation in this continuing pattern wall three-dimensionally. Most of the ceiling is covered by gypsum board to conceal the existing E/M ducts, only part of it is exposed to give a contrast to the white flat ceiling. The LED lighting is running in zig-zag pattern leading one to go into this interesting space. For each functional entry, blue LED lighting is installed to signify the transitional space. It is a playful and yet cyber design to differentiate the traditional corridor design. Big Data Room It serves as research and learning centre with 32 learning seats capacity and an adjoining server rack data room. The Big Data room adopts an open ceiling to give an airy and open feeling. 1500mm long LED lighting tubes are hanged randomly at the ceiling in a liberal and artistic disposition. Green niches are designed for highlighting the platform for professor. A full height writing board cabinet is designed on the wall facing all students. The server room has minimal separation with big data room by installing full height glazing panel. Electrical controlled curtain can roll down for privacy in case of any repairing work is needed. The whole server room is painted in bright orange colour to supplement the green colour palette in the Big Data room. VR Cave This room is divided into 2 major areas. The front part near the entrance is a podium platform for teaching/learning purpose. The inner is the experiencing VR cave with technical support. The platform is designed with an irregular podium desk in white spray paint. Students can freely take their seats for different function including symposium, learning or seminars here. Lighting is specially designed with LED light bended into curvy shape with a concentric pattern. Behinds the black curtain separating the white podium desk, the 3-meter-high Virtual Reality chamber is housed here. Students can experience virtual tour by wearing goggle and therefore a dark environment with minimal lighting is installed in this area. Robotic Lab A more generic design approach is adopted in this room in view of the unforeseen changes and variation of this requirement in the near future. The design is designed with hexagonal lighting randomly hanging at the ceiling, wall is cladded with white glazing panel and the floor is covered by grey PVC flooring. A monotone environment makes it a perfect area for carry out experimental research for robotic technology.
Business Performance
The Big Data Centre underpin an essential foundation to provide solid teaching and learning course in Vitural Reality, Robotic development in the University and start a new study sector in the university, not only attract the local students but oversea teenagers from China and Asia Pacific. This can widen the curriculum in the University and provide more study selection to the young people.
Social Impact
The Big Data provide a good platform for academic and industrial collaboration that paved a good future for this new technological development. The center will host and invite local and oversea qualified academic for seminar, exchange and symposium. This will inject a new driving force to the development this new technology development. At the same time, all the students/graduate provide a huge working/research force in this industry.
Team Structure
The project is in charged by 3 core teams including interior, architect and project manager. In the beginning, the design team will work closely with client to provide options of layout, 3D rendering, material sample to settle the design proposal. Once confirmation is granted, the project management team will work with E/M engineers and QS to have construction drawing and quotation for client approval. During construction stage, onsite construction manager will closely monitor the project progress to ensure due completion. Regular and ad-hoc meeting will arrange to ensure good communication to solve site problem.
Flow
1. The agreed budget is HKD 12 -13 million. 2. The interior fitting out part of the HONG KONG SHUE YAN UNIVERSIT is designed by DPWT Design Ltd. 3. The design process of the office is as follows: 1) Site inspection and discussion with client: DPWT carry out site inspection to have an understanding of site condition. Communication with the client to understand their needs and prepare the onwards design concept. 2) Layout plans and renderings: According to the result of site survey and the communication with the client, DPWT then prepare the drawings and renderings with internal review. The final confirmation is granted after around 3-4 presentations. 3) Construction drawings and selection of materials: the construction drawing was prepared after the approval of layout plans and renderings by client. 4) Phasing of construction: regular site inspection is conducted in weekly basis 5) Completion of construction and opening: the final outcome receives a very positive feedback from client.
Project Investment
The agreed budget is HKD 12 -13 million. The expenditure is mainly on the interior work and the E/M work.
Project Achievements
The final outcome of this project receives a very positive feedback from client The success of this project not only enhances DPWT's status in the client side, but also underpinning a good cooperation foundation between the two parties in the future. The design effect of this project, not only acts as an advertising project to showcase DPWT design ability, but also provides the potential business opportunities for DPWT in joint projects with other companies.
Comment

User Name

Replied: {{ commentsMention }}

{{ item.email }} {{ moment(item.meta.createAt).format('YYYY-MM-DD HH:mm:ss') }}

Replied: {{ item.mentioned }} {{ item.content }}

Reply
Page {{commentsCurrent}} / {{Math.ceil(commentsCount/12)}} Pages Previous Next Go
Designer
DPWT Design Ltd
北京
arthur@dp-wt.com
010-6426 5562
Relevant
Awan Cloud Storage12-25
智能数码类云盘 1362
Reminder
!
Share