Reminder
!
Reminder
!
天津万通中心商业中心
Vantone Tianjin Shopping Centre
空间 现代商业空间 3803 6 2017-07-07
Like(3) Favor(3)
Details
Chinese / English
作品简述
天津万通中心位于天津商务核心区小白楼区域。地理位置优越,区内高端商业、商务办公、配套服务一应俱全,是天津最具特色的国际化商务中心区。天津万通中心总建筑面积93556平方米,建筑高度184米,包含地上34层和地下4层,地上1至3层为商业配套,涵盖金融机构、高端商务餐饮、品牌咖啡、电子体验店、健身会所等商业配套。
用户价值
万通中心高端精致商业,汇集商务餐饮、休闲时尚、金融配套、生活服务四大功能,并创新为精英人士提供全时态的商务平台。整个商业空间为地下一层地上三层,主入口在一层。设计师在入口大堂设计了一个钻石型水晶灯,造型延续了万通中心大厦钻石分割的外立面设计。地面采用云石稳重大气,云石在拼花设计上也沿用了砖石分割线的细节处理。跟着云石地面的通道进入中心的共享空间内,这是一个从地下一层一直到地上3层的通透中庭。设计师在设计初考虑到人们要长时间在大厦办公,对自然空间的需求与渴望加深,消费者希望有一个可以给与他们情感关怀,并同时他们契合工作与生活的需求。于是在空间设计中设计师引入都市的森林的概念,并巧妙的利用中庭纵向空间,在中庭立面设计中加入森林的元素。如果站在三层便可以看到地下一层放置的树形艺术装置区域,人们行走在林间小道中。在一座商业项目里除了消费之余,更多的是体验与感受跟多的文化、美学、艺术创意。于是设计师在3层电梯厅设计中,利用公共空间内有限的区域,设置部分书柜,向消费者完全开放,并在靠窗的位置设计了展示架,运用一种巧妙的方式把人对艺术的感官与审美的雪球全部释放,提供给消费者更加完整的艺术体验。
商业表现
目前,已有世界500强、中国民营企业500强等多家企业与该项目签约,即将入驻。
社会影响
在过去,办公楼的商场只是大厦的简单的功能配套,然而,这种简单的模式已经不能满足行业发展需求。因此,一种全新的主题式的商业空间设计被引入到空间设计中来。以高品位艺术空间设计为先导,呈现现代时尚、绿色空间。
团队组织
该项目从立项到完工期间共有3位全职职人员参与,分别负责装饰设计、机电设计及设计总监的整体规划协调。装饰设计在项目立项之初就开始跟进,提供设计方案与客户进行实时沟通联系,以便快速进入施工阶段。在设计之初会先提供概念设计供客户选择,来确定客户的装修意向,然后会紧跟着作出3D效果图及找出所用装修材料,方便客户更直观的看到装修效果,平面布局也会同时作出调整,使之更加完善的保证客户需求及在使用时的便捷性;机电设计紧跟装饰设计,在保证办公室美观舒适的情况下,给办公室作出最佳的运行系统;在施工当中会在现场全程跟进以便随时发现问题并得到有效解决;在整个过程当中起到引导及整体把控的作用,使整个项目能有条不紊的进行,确保项目能按时完工、保证美观及质量。
流程方法
1. 该项目设计共 2000 万元,历时9个月投入使用。 2. 万通中心商业中心室内设计由DPWT设计组完成。 3. 万通中心商业中心的具体设计流程如下: 1) 现场勘察及与业主沟通:DPWT人员通过施工现场的勘察,了解了现场的情况。通过与业主的沟通,了解业主的需求,为设计构想做准备。 2) 平面图与效果图制作:DPWT室内设计组根据现场勘察和与业主沟通的结果,先进行了平面图和效果图的制作,在内部评审完毕后,提交给业主审核,在与业主多次沟通后,得到了业主的认可。 3) 施工图的制作和装修材料的选择:根据业主认可的平面和效果图,制作施工图;由于业主的预算资金有限,室内设计组在材料的选择上下了很大的功夫,在满足设计效果的基础上,选择环保的材料。 4) 施工阶段:DPWT在此阶段,积极配合施工单位,对现场发生的有关设计方面的事情,及时解决。每周召开工程例会,发表进度报告,按现场实际情况及时更新设计图纸。 5) 竣工及投入使用:工程顺利竣工,装修效果达到了预期,投入使用时,得到了顾客的认可。
项目投入
该项目从立项到竣工总共花费时间在9个月左右,从项目的现场勘查,到设计阶段的与客户多次沟通确认,再到项目的施工及竣工验收,我司人员一直保持着与客户沟通的即时性。这次项目的时间紧任务重,最终仍能按期完成,并得到客户的肯定,足以说明我们是一个非常成熟的设计团队。
达成情况
1. 该项目完工后,业主对装修效果、设备性能、环保、安全、工期控制等给予了充分的肯定和赞许。非常希望能再有机会与DPWT合作,已将DPWT纳入业主公司的金牌供应商名录。 2. 该项目的成功,为DPWT和 Vantone将来的进一步合作做了很好的铺垫,DPWT与业主结下了非常牢固的合作关系和友谊。 3. 该项目的设计效果,在业界起到了很好的广告效益,DPWT的出色工作能力也给业主的客户留下了非常良好的印象。为DPWT在与其他公司合作的项目上提供了潜在商机。
Project Description
Vantone Centre is located at the CBD financial hub at the downtown area in Tianjin. The prime location offers the best choice for international companies to have their footprint in this big city. Vantone center have the area of nearly 100,000 sqm of 34 storeys at a height of 184m. The shopping center is at the 3-level podium and basement 1. The whole center comprises of F&B, gymnasium, bookshop, sports and leisure shop.
User Value
The vantone shopping centre is a hub of F&B, leisure, vogue, financial and living functions and facilities. It comprises of 3 levels podium and 1 level basement. At the entrance lobby, a diamond shape chandelier is designed to echo the design and aesthetic language of the whole building. The subdivision of the marble tile for the podium floor is also in diagonal pattern. The whole podium is linked by a central atrium which bring daylighting to the whole shopping centre. The main theme is to create an oasis in this busy city life. Therefore, tree shape pattern is designed along the atrium internal facades. Various cultural, creative and artistic space is designed in the shopping centre, this includes the art exhibition space at 3F, book shop at 2F. all these provide a new artistic and aesthetic experience in additional to the shopping activities.
Business Performance
The rental result is comprising with lot of the local and international top brands will move in the new shopping center.
Social Impact
The shopping centre is not just a commercial place to encourage spending. It can be a leisure and relaxing social area and an educational venue. Therefore, a central courtyard with greenery is designed to provide a breakout area for the people working in this building. also, some space is dedicating to art space and library to foster a cultural substance to all the visitors. Also, the basement is transformed into a hub of small restaurants/fast food shops to the worker in this office, this provide a convenient place for them to hang out here.
Team Structure
The project is in charged by three core teams including interior, E/M and QS. In the beginning, the design team will work closely with client to provide options of layout, 3D rendering, material sample to settle the design proposal. Once confirmation is granted, the project management team will work with E/M engineers and QS to have construction drawing and quotation for client approval. During construction stage, designer and engineer will closely monitor the project progress to ensure due completion. Regular and ad-hoc meeting will arrange to ensure good communication to solve site problem.
Flow
1. The construction fee is 20 million with 9-month construction time 2. The interior fitting out part of the Vantone Tianjin Shopping Centre designed by DPWT Design Ltd. 3. The design process of the Vantone Tianjin Shopping Centre is as follows: 1) Site inspection and discussion with client: DPWT carry out site inspection to have an understanding of site condition. Communication with the client to understand their needs and prepare the onwards design concept. 2) Layout plans and renderings: According to the result of site survey and the communication with the client, DPWT then prepare the drawings and renderings with internal review. The final confirmation is granted after around 3-4 presentations. 3) Construction drawings and selection of materials: the construction drawing was prepared after the approval of layout plans and renderings by client. 4) Phasing of construction: regular site inspection is conducted in weekly basis 5) Completion of construction and opening: the final outcome receives a very positive feedback from client.
Project Investment
The project inception to completion is in an extremely tight schedule of 9 months. During this period, numerous meeting, presentation and discussion are carried out at the same among designer, engineer, client and other vendor including curtain wall, security and E/M contractors. The due completion of this project is a strong evidence of a well-organized project and design team.
Project Achievements
1. The final outcome of this project receives a very positive feedback from client and the other Vantone project in different locations in China adopted this new type of design approach 2. The success of this project not only enhances DPWT's status in the client side, but also underpinning a good cooperation foundation between the two parties in the future. 3. The design effect of this project, not only acts as an advertising project to showcase DPWT design ability, but also provides the potential business opportunities for DPWT in joint projects with other companies
Comment

User Name

Replied: {{ commentsMention }}

{{ item.email }} {{ moment(item.meta.createAt).format('YYYY-MM-DD HH:mm:ss') }}

Replied: {{ item.mentioned }} {{ item.content }}

Reply
Page {{commentsCurrent}} / {{Math.ceil(commentsCount/12)}} Pages Previous Next Go
Designer
DPWT Design Ltd
北京
arthur@dp-wt.com
010-6426 5562
Relevant
悠然08-25
空间住宅設計 1598
Reminder
!
Share