Reminder
!
Reminder
!
天津万通中心办公楼层公共区域
Vantone Tianjin Office
空间 现代办公空间 3500 7 2017-07-07
Like(3) Favor(2)
Details
Chinese / English
作品简述
万通中心位于天津商务核心区小白楼区域。地理位置优越, 是天津中央商务区又一座城市地标,天津万通中心总建筑面积93556平方米,建筑高度184米,包含地上34层和地下4层,地上5-34层为办公室区域, 该项目在5至34层的办公室公共区域, 天津万通中心公共电梯厅,公共走道及卫生间积极引入绿色生态办公理念,并荣获LEED绿色金级认证。搭载了包括新风净化系统等多项绿色节能科技,严格按照绿色建筑LEED金级标准进行环保和人性化设计,采用国际先进前沿技术,有效进行空气处理,使得办公环境空气质量达到欧洲PM2.5之标准。将本项目打造成低碳环保、绿色、人性化、高效办公,彰显区域独有公园式绿色生态的办公空间。
用户价值
该项目在空间上分为三部分,公共电梯厅,主要是办公人员出入。公共走道是链接办公室和公共电梯厅的纽带。卫生间分布在南北两侧走道上。设计保留了原有的功能空间布局,电梯大厅的墙面及地毯纹理在细节处理上,延伸了万通中心外立面的纹理。电梯大厅地面墙面材质选用已云石为来提升整体高端商务氛围。走道空间在地毯方面选用了纹理带凹凸质感的产品,及保证了视觉上和大厦纹理契合又在脚感上更加柔软舒适。卫生间采用云石纹理的地砖墙砖,颜色米黄色为主。该项目在茶水间的颜色装饰及用户体验设计上进行了新的创新,采用了绿色系,使办公室更具活泼,生气。同时客户在使用过程当中能得到更加轻松愉悦的工作体验,一扫繁忙的工作压力,从而提高工作的效率。
商业表现
目前公共区域已经完工,办公区域还在招商中,目前,已有世界500强、中国民营企业500强等多家企业与该项目签约,即将入驻。
社会影响
区别于市场上传统的办公空间公共区域设计,万通中心在细节处理上更加注重和大厦本身纹理的呼应,此外,万通中心积极引入绿色生态办公理念,并荣获LEED绿色金级认证。搭载了包括新风净化系统等多项绿色节能科技,严格按照绿色建筑LEED金级标准进行环保和人性化设计,采用国际先进前沿技术,有效进行空气处理,使得办公环境空气质量达到欧洲PM2.5之标准。将本项目打造成低碳环保、绿色、人性化、高效办公,彰显区域独有公园式绿色生态的办公空间。
团队组织
该项目从立项到完工期间共有四位全职职人员参与,分别负责装饰设计、机电设计、项目经理及设计总监的整体规划协调。装饰设计在项目立项之初就开始跟进,提供设计方案与客户进行实时沟通联系,以便快速进入施工阶段。在设计之初会先提供概念设计供客户选择,来确定客户的装修意向,然后会紧跟着作出3D效果图及找出所用装修材料,方便客户更直观的看到装修效果,平面布局也会同时作出调整,使之更加完善的保证客户需求及在使用时的便捷性;机电设计紧跟装饰设计,在保证办公室美观舒适的情况下,给办公室作出最佳的运行系统;在施工当中项目经理会在现场全程跟进以便随时发现问题并得到有效解决;项目总监会在整个过程当中起到引导及整体把控的作用,使整个项目能有条不紊的进行,确保项目能按时完工、保证美观及质量。
流程方法
1.该项目装修设计共500万元,历时2个月投入使用。 2. Vantone办公室装修工程的室内设计全部由DPWT室内设计组完成。 3. 办公室的具体设计流程如下: 1) 现场勘察及与业主沟通:DPWT人员通过施工现场的勘察,了解了现场的情况。通过与业主的沟通,了解业主的需求,为设计构想做准备。由于是改造项目,布局设计和机电设计还要同时兼顾现场情况。 2) 平面图与效果图制作:DPWT室内设计组根据现场勘察和与业主沟通的结果,先进行了平面图和效果图的制作,在内部评审完毕后,提交给业主审核,在与业主多次沟通后,得到了业主的认可。 3) 施工图的制作和装修材料的选择:根据业主认可的平面和效果图,制作施工图;由于业主的预算资金有限,室内设计组在材料的选择上下了很大的功夫,在满足设计效果的基础上,选择环保的材料,因为是分期分批施工,完成后会马上投入使用,且工地旁边都是办公区域。 4) 施工阶段:DPWT在此阶段,积极配合施工单位,对现场发生的有关设计方面的事情,及时解决。每周召开工程例会,发表进度报告,按现场实际情况及时更新设计图纸。 5) 竣工及投入使用:工程顺利竣工,装修效果达到了预期,投入使用时,得到了顾客的认可。
项目投入
该项目在立项到竣工总共花费时间2个月左右,从项目的现场勘查,到设计阶段的与客户多次沟通确认,再到项目的施工及竣工验收,我司人员一直保持着与客户沟通的即时性。这次项目的时间紧任务重,最终仍能按期完成,并得到客户的肯定,足以说明我们是一个非常成熟的设计团队。
达成情况
1. 该项目完工后,业主对装修效果、设备性能、环保、安全、工期控制等给予了充分的肯定和赞许。双方继续合作的成功,为DPWT和TP将来的长期合作做了很好的铺垫,DPWT与业主结下了非常牢固的合作关系和友谊。 2. 该项目的设计效果,在业界起到了很好的广告效益,DPWT的出色工作能力也给业主的客户留下了非常良好的印象。为DPWT在与其他公司合作的项目上提供了潜在商机。 3. 该项目已是Vantone公司在国内的另一个成功的样板工程,为以后Vantone公司装修标准的制定起到了指导和加强作用,同时业主表示随着为其他更多的客户公司服务,这些更多成功的合作项目经验也得到更多的体现与认可。并希望双方以后有更满意的合作,期待DPWT继续为他们提供优质的设计及施工服务。
Project Description
Vantone Centre is located at the CBD financial hub at the downtown area in Tianjin. The prime location offers the best choice for international companies to have their footprint in this big city. Vantone center have the area of nearly 100,000 sqm of 34 storeys at a height of 184m. The office tower occupies 5 to 34F with the footprint of each floor ranges from 2000 to 1500sqm. The office tower stands out prominently in the vicinity with all office enjoy the spectacular view of the surrounding. This project covers the design of the office lift lobby at typical floor and 1F, public area including corridor, restrooms and pantry. The project receives LEED gold certificate due to the environmental concern. This facility includes the fresh air treatment to achieve the international standard of PM 2.5. Hence, a humanistic, environmental and high efficiency office environment can be achieved
User Value
This project covers the public lift lobby, restrooms and the public corridor. For the lift lobby, a monotone color of white marble blends with the dark charcoal floor granite. Conceal lighting trough is designed on the low level at the wall surface. Special design is done on the company plates with special treatment glass. For the public corridor, mix color and texture carpet is selected to bring out a high-end touch. For the restroom, beige color marble tile is selected to contrast with the white sanitary fitment. Special treatment is designed at the entrance vestibules to greet the guest and form a visual barrier. For the pantry, a modern and simplicity design is done with the use of the bright green plastic laminate. This give a fresh and energetic feeling to the visitors.
Business Performance
The local and international top 500 company’s area arranging rental contract with the developer.
Social Impact
The project receives LEED gold certificate due to the environmental concern. This facility includes the fresh air treatment to achieve the international standard of PM 2.5. This encourage a humanistic, environmental and high efficiency office environment in the social aspect.
Team Structure
The project is in charged by 4 core teams including interior, E/M, QS and project management. In the beginning, the design team will work closely with client to provide options of layout, 3D rendering, material sample to settle the design proposal. Once confirmation is granted, the project management team will work with E/M engineers and QS to have construction drawing and quotation for client approval. During construction stage, onsite construction manager will closely monitor the project progress to ensure due completion. Regular and ad-hoc meeting will arrange to ensure good communication to solve site problem.
Flow
1. The construction fee is 5 million with 2-month construction time 2. The interior fitting out part of the Vantone Tianjin is designed by DPWT Design Ltd. 3. The design process of the office is as follows: 1) Site inspection and discussion with client: DPWT carry out site inspection to have an understanding of site condition. Communication with the client to understand their needs and prepare the onwards design concept. 2) Layout plans and renderings: According to the result of site survey and the communication with the client, DPWT then prepare the drawings and renderings with internal review. The final confirmation is granted after around 3-4 presentations. 3) Construction drawings and selection of materials: the construction drawing was prepared after the approval of layout plans and renderings by client. 4) Phasing of construction: regular site inspection is conducted in weekly basis 5) Completion of construction and opening: the final outcome receives a very positive feedback from client.
Project Investment
The project inception to completion is in an extremely tight schedule of 2 months. During this period, numerous meeting, presentation and discussion are carried out at the same among designer, engineer, PM, client and other vendor including furniture, carpet, security. The due completion of this project is a strong evidence of a well-organized project and design team.
Project Achievements
The final outcome of this project receives a very positive feedback from client and the other Vantone office in different locations in China adopted this new design approach. The success of this project not only enhances DPWT's status in the client side, but also underpinning a good cooperation foundation between the two parties in the future. The design effect of this project, not only acts as an advertising project to showcase DPWT design ability, but also provides the potential business opportunities for DPWT in joint projects with other companies. This design become a model for Vantone and set up an indication guideline for the other office in Asia Pacific to follow.
Comment

User Name

Replied: {{ commentsMention }}

{{ item.email }} {{ moment(item.meta.createAt).format('YYYY-MM-DD HH:mm:ss') }}

Replied: {{ item.mentioned }} {{ item.content }}

Reply
Page {{commentsCurrent}} / {{Math.ceil(commentsCount/12)}} Pages Previous Next Go
Designer
DPWT Design Ltd
北京
arthur@dp-wt.com
010-6426 5562
Relevant
溯源秦皇陵·秦文化博览馆08-30
空间博物馆 4421
Reminder
!
Share