Reminder
!
Reminder
!
新明園, 北京
Xin Ming Yuen, Beijing
商业空间类 餐廳 2407 0 2019-11-28
Like(1) Favor(0)
Details
Chinese / English
作品简述
「新明園」中餐廳是一家融合了粵菜,川菜和京味菜式,將各地特色原料和烹飪技藝融合的餐廳。設計靈感來自中、西文化融匯的香港大都會。 整個設計概念源自一個五、六十年代的畫面,包含著中、西文化、現代美學與東方韻味的融合。以嶄新的顏色配搭,突顯中、西文化精髓。 設計當中更包括著新、舊、快、慢、中、西、土、洋等元素。整體主色調以中國傳統的孔雀綠、並配搭正黃色及金屬色澤為主,襯托出整個空間的色調層次。 當中加入不少中式吉祥圖案及古典雕花,運用多種不同反光度的材質混搭,營造出虛實和深淺對比,使空間在深沉之中不失靈動、狂野的調性,帶來強烈的視覺效果。
用户价值
餐廳的設計,滿足了顧客對體驗多元文化、歷史、藝術、創意的期望。每一位置身餐廳內的顧客,感受到味覺、臭覺、視覺、意念不同感官上的刺激。環境以現代摩登手法表達,演繹出一種俏皮又傳統的空間,展現了傳統文化的傳承及現代視覺美學的結合。帶著五、六十年代「東方巴黎」的上海情懷,融入了中、西歷代古典圖案元素,以全新「現代」建築物料、材質打做經典中、西建築結構;以現代科技恢復傳統裝飾、圖案,突顯中西融合之風格,相當獨特。而大膽的用色也成為了空間本身的賣點之一,帶來獨特的視覺刺激,猶如遊走在歷史與現代之間,別豎一格的現代東方格調。
商业表现
「新明園」位於集商業、文化、當代藝術、環保於一身的創新綜合建築概念的「僑福芳草地」。設計師為品牌注入世界性元素,融合中、西設計風格,符合該地段潛在客戶的背景條件。店面的品牌商標放置在一道黑色仿磚格子效果牆上,概念源自中國傳統房屋磚牆。材料特意選用木材打造出不同厚度以及凹凸效果,並於木牆表面噴上仿石頭漆,營造出如磚頭的深沉感覺,從而突出「新明園」紅色品牌字體。位於大門及效果牆之間是一道現代透明玻璃及鋼網屏風,三者帶來強烈的視覺對比效果,襯托出整個空間的色調層次概念,吸引客人的眼球,將賓客由川流不息的商場中吸引進來。餐廳內亦設有數個不同大小的貴賓房,可滿足各類私人及商務聚餐的需求。
团队组织
這個項目由室內設計公司Mas Studio Ltd.擔任設計工作,並由設計總監李芯泳小姐帶領設計部門負責。
流程方法
整個設計在選材方面著重於細節上。項目在執行中, 著重以現代建築科技、建材物料、對比材質將東、西方傳統設計精粹帶入現代生活。傳統磚牆以木材料取代。黑色仿磚格子效果牆,以木材打造出不同的厚度及凹凸效果,加上黑色石頭漆油及保護漆,營造出粗糙感覺,與黃色亮光的大門形成大對比度,使大門更為突出。接待處的平棋天花設計,原設計是以氧化玻璃打造出鏡面懷舊效果,為配合國家建築條例,改為採用鋼片,通過現代腐蝕技術,經多次選材配合繁複腐蝕程序,以達到最佳效果。而酒吧區域的天花加入了中國古典「回」字吉祥圖案,以節能LED燈條排出不規則的天花燈圖案,融入冷氣槽結構中,使整個環境有平均、柔和、一種迷惑又輕鬆的光感。主用餐室內的百子櫃效果牆,加入了花線及銅條,帶來更強烈的視覺對比。窗戶加上古典木製百葉窗簾作為日間遮陽,再利用古董顏色海棠玻璃過濾日光,使室內光度更平衡及更有格調。
项目投入
這項目從立項到交付,花費約1年時間。當中包括2-3個月的設計創作時間及9-10個月的施工時間。
Project Description
‘Xin Ming Yuen’ is an exquisite Chinese fusion cuisine of Cantonese, Sichuan and Beijing dishes made from fresh natural ingredients. Inspired by Hong Kong’s Multi-Culturalism, design concept is modern oriental aesthetics, a blend of Chinese and Western culture, as seen in the 1950’s and 1960’s Shanghai. With a skillful manoeuvre of colours, it connects Traditions with Modernity, Liveliness with Peace, East with West, Domestic with Exotic decorations. Traditional peacock green matched with brilliant yellow and modern metals are theme colours. Incorporation of Chinese auspicious patterns and vintage carvings in different materials build a strong relief effect and provide a lively visual journey of cultural relics.
User Value
Design style considers potential customers’ expectations for an experience of multiculturalism, history, art and creativity. The modern-retro style carries a playful and yet traditional style. Every customer observes interesting stimuli to their nerve of taste, smell, sight and art. It presents traditional culture as modern aesthetics which recalls memories of Shanghai as “Oriental Paris" in the 1950’s and 1960’s. To revive classical Chinese and Western design elements, there are use of modern building materials and textures to reconstruct classic architectural structures, use of science and technology to reform traditional art and patterns. Use of striking colour combinations is another vital element to build a novel genre of modern orientalism, a unique journey from past to present.
Business Performance
‘Xin Ming Yuen’ is situated in ‘Parkview Green’ - an innovative complex comprising commerce, culture, contemporary art and environmental protection. Designer refines brand image to carry a cosmopolitan style to appeal to potential customers of diverse backgrounds. Brand logo is an eye-catching red Chinese-charactered ‘新明園’ (Xin Ming Yuen) and is shown on shop front feature wall. Wall design concept is derived from the traditional Chinese brick house, yet wood material is chosen to construct a relief effect. An extra layer of stone-like surface varnish adds a solid brick texture. Between the feature wall and the main entrance door is a modern transparent glass and steel mesh screen. This application of various materials across the shop front brings a contrasting, multi-dimensional visual effect. It serves the function of standing out the shop and drawing in guests to the restaurant. Private rooms of different sizes are also designed to satisfy demands for private gatherings and commercial banquets
Team Structure
Project design was handled by the design team of Mas Studio Ltd under the leadership of its design director, Miss Monique Lee.
Flow
Much emphasize is put on design details and selection of materials. Through the use of modern technology, temporary building materials and contrasting textures, it adapts traditional design of East and West to a modern style. Traditional brick wall is now executed in wood. The wooden black lattice feature wall with matt black stone varnish retains a rough solid texture and is constructed for a relief visual effect. It forms a big contrast with the brilliant yellow polished door. The chessboard pattern ceiling at the reception area was originally designed to be in nostalgic oxidized glass mirror. In order to comply with the national building laws, it was made in treated steel plates instead. We have gone through a careful selection process of the right steel type and complex corrosion procedures before the best results are achieved. Ceiling design of the bar area incorporates the Chinese character‘ 回’auspicious pattern with the energy-saving LED light tubes. It integrates with the air-conditioning louver and pave a non-uniformed pattern to bring an even, soft, relaxing and mysterious lighting effect. Feature wall in the main dining room is originated from the Chinese herbalist ‘ Hundred Cabinets’. Adding trimmings and metal bars, it creates a strong contrasting visual effect. Windows are decorated with classical wooden venetian blinds to block glaring daylight, while antique stained glass screens with embossed begonia flowers tune in moderate lighting and a unique atmosphere.
Project Investment
It took roughly one year to complete the whole project which includes 2-3 months for design development followed by 9-10 months’ construction works before handover to client.
Comment

User Name

Replied: {{ commentsMention }}

{{ item.email }} {{ moment(item.meta.createAt).format('YYYY-MM-DD HH:mm:ss') }}

Replied: {{ item.mentioned }} {{ item.content }}

Reply
Page {{commentsCurrent}} / {{Math.ceil(commentsCount/12)}} Pages Previous Next Go
Reminder
!
Share